Un nou sort de nuci francez. Fruct de calibru mijlociu dar de foarte bună calitate. Titular: INRA, Domeniul Grande Ferrade, Gironde, Franța

COPACUL
Vigoarea: mijlocie dar inferioară decît a varietății Franquette.
Forma copacului: ridicată
Tipul de fructificare III: pe crenguțele terminale cu fructe repartizate pe toată lungimea crengilor.
Data desfacerii mugurilor: tardivă, a 2-a decadă a lunii aprilie.
Varietatea înfloririi copacului: masculină și feminină tardivă în mai, polenizarea are loc doar parțial.

FRUCTUL
Forma este destul de alungită și amintește cea a sortului Franquette,dar cu o coajă mai noduroasă. Coaja este de o grosime mijlocie, valvele sale sunt foarte bine sudate. Calibrul fructului este ușor mai mare ca la sortul Franquette cu 60% din nuca mai mare de 32mm. Miezul este de foarte bună calitate, savuros, și foarte deschis la culoare. Se păstrează foarte bine. Este ușor de extras și reprezintă de la 40% la 44% din greutatea totală a nucilor. Calitatea gustativă este de la bună la foarte bună, este moale și ușor mai dulce decît Franquette.

PRODUCEREA
Tipul de fructificare pe crenguțe laterale permite ca producțiile comerciale să apară mai rapid ca în cazul sortului Franquette, de la 5 la 7 ani. Potențialul de producție observat la noile plantații este de 3,5-4t/ha de nuci uscate în medie. Densitatea plantațiilor variază de la 156 la 312 copaci la hectar.

DISTANȚELE DE PLANTARE
Fernor se adaptează bine la sistemul de creștere semi-intensiv distribuit șah de la 8mx8m sau rînduri 8 metri între rînduri și 6 metri pe rînd. Polenizarea nucului este anemofilă, soiul recomandat este Fernette 5% din numărul total de pomi.

TĂIEREA PENTRU FORMAREA COROANEI
Fiind vorba de un sort de fructificare pe crenguțele laterale puțin viguroase este binevenită formarea coroanei soiului Fernor în axă, știind că se recomandă practicarea curbării sau îndoirea crengilor laterale pentru a se evita formarea unui copac prea ridicat. În prezent se efectuează experimente cu privire la dezvoltarea crengilor pentru o formare în ax structurat, vlăstarul este mai mult sau mai puțin retezat conform vigorii lui. Cercetările care se efectuează în domeniu acreditează ideea că, într-un sol puternic, este posibil ca viteza formării fructului să fie favorizată prin îndoirea crengilor cu fructe.

TĂIEREA DE ÎNTREȚINERE
Este indispensabilă pentru o plantație de un nivel înalt al calității, mai ales dacă se vizează calibrul. Ea favorizează pătrunderea luminii în interiorul copacului, necesară pentru inducțiile florale pentru producția anului următor.

RECOLTA
Aceasta reprezintă o etapă esențială pentru obținerea unei producții de calitate. Nucile trebuie să fie culese cît mai repede și să nu stea la sol mai mult de trei zile. Nucile destinate pieței de nuci uscate de masă sau de miez de nucă trebuie să fie uscate deîndată după recoltă în uscătorie cu aer cald pentru a permite nucilor să-și conserve conținutul de apă de 12% umiditate.

MODUL DE PĂSTRARE
După uscare, menținerea calității pe o perioadă de un an este posibilă, dar numai cu condiția stocării nucilor în coajă la o temperatură mai mică de 10C și la o hidrometrie de 70%. Păstrarea fructelor decortificate în formă de miez trebuie să se efectueze într-un loc ferit de lumină la o temperatură ce se cuprinde între 4C si 7C hidrometire de 70%.