O tehnologie nouă în Moldova, pentru reproducerea nucului a fost realizată de ,,Pomul Regal,, în pepiniera sa.

Cultivarea în containere ne-a permis evitarea stresului la transplantarea răsadurilor, şi eliminarea completă a traumelor sistemului de rădăcină. Plantarea se efectuează la sfârșit de mai, început de iunie sau chiar și în august-septembrie cu răsaduri vegetative. Rata de supravieţuire este sută la sută. Răsadul prinde rădăcini până în toamnă şi în acest timp cresc până la 0,7-1 m. Mai mult, cu utilizarea tehnologiilor de container pentru reproducere, arborii dau roadă cu un an mai devreme, chiar și în al doilea an de plantare. Creșterea puieților de nuc în containere le poate da un start mai bun decât plantarea lor în sol neprotejat sau semințe.

Aceste benificii includ:
1. Când sunt crescute într-o seră puieții de o înaltă valoare pot fi protejați de factori externi și de condițiile meteorologice nefavorabile.
2. Puieții în containere pot fi plantați mai târziu, în sezonul de creștere decât puieții crescuți tradițional.
3. Puieții în containere au un sistem extensiv de rădăcină laterală, care le poate permite să se adapteze la diferite soluri mai repede.

Pentru a crește puieți de nuc în containere veți avea nevoie de o seră, care are posibilitate sa fie umbrită la momentul respectiv. Facilitățile de umbrire sunt pentru a proteja plantele de temperaturile înalte de vară si de razele solare directe. Noi am folosit pentru a umbri o plasă verde care se folosește și în construcții. Este important ca sera să prevadă și posibilitate de aerisire, care ar permite controlul temperaturii, circulației aerului.

Pentru a crește puieții de nuc în containere în seră veți avea nevoie de următoarele echipamente:
1. Hidrotermograf care permite evidența 24 din 24 ore a temperaturii aerului și umedității relative.
2. Un măsurător de pH ce permite de a măsura pH apei folosite pentru udarea puieților.
3. Măsurător de conductivitate pentru evidența sărurilor.
4. Tensiometru pentru măsurarea umedității.

Mărimea și forma containelor în care sunt amplasați pieții deja altoiți influențează foarte mult puterea de reștere a puieților. Containerle prea mici aduc la creșterea mai mare a lăstarilor însă duc la formarea rădăcinilor mici. Givecele de plastic de obicei sunt egale ca diametru și adâncime, ceia ce nu sunt bune de folosit, fiind-ca nu au spațiu de ajuns pentru dezvoltarea rădacinilor verticale. Ideal ar fi de folosit containere la care înălțimea ar fi de 10 ori mai mare decât lățimea, cu nervuri verticale și canale pentru prevenirea spiralizării rădăcinilor laterale. Mărimea containerelor depinde pentru ce perioada este prevăzută păstrarea lor. Containerele cu volum de 600 – 2,000 cm3 sunt bune pentru a fi plantate în câmp la început de vară. Și deisgur este nevoie de mai mare de 4,000 cm3 pentru acelea care vor fi plantate în toamnă.

Faza începientă. Totul se începe cu înmulțirea vegetativă a puieților prin altoirea portaltoiului și altoiului de soi dorit cu plasarea ulterioara a puietului în container, sac special sau ghiveci. Solul folosit în containere trebuie sa fie de o buna calitate, de dorit să fie trecut prin sită și adaugat puțin de băligar stins. Puieții în containere se amplasează în seră la o temperatura de 28C (se permite de la 26 la 30C), iar în timpul nopții la 22C (se permite de la 19 la 27C) cu o umeditate relativă de 90%.

Faza Juvenilă de creștere. După apariția primelor frunzuliți se menține temperatura în seră la 28C (se permite de la 26 la 30C), iar în timpul nopții la 22C (se permite de la 19 la 27C) totodată se micșorează umeditatea relativă la 60% (50-80% permisibil) cu menținerea suplimentară a iluminării și fertilizarea cu fiecare udare cu folosirea complexului de azot. Se udă cu exces și se stropește cu apă curată frunzele pentru a evita căderea frunzelor și reducerea de creștere a algelor. Se verifica permanent pH apei și conductivitatea ei. Se nitorizeaza permanent să nu apara dăunători. Permanent se înlătură mugurii și frunzulițele dezvoltate pe portaltoi.

Faza de creștere exponențială. La această fază puieții vor spori în creștere și vor fi subțiri, fără un mugure terminal vizibil. Se mențin aceliași condiții de creștere ca și în faza Juvenilă. Se mărește circulația aerului pentru a preveni stagnarea aerului în coroanele nou create ale puieților. Verificați ca toți puieții să fie uniform udați și verificați permanent umeditatea. Permanent se înlătură mugurii și frunzulițele dezvoltate pe portaltoi. Măriți nivelul de CO2 în timpul zilei când ventilarea este inchisă pentru s spori creșterea lăstarilor. Mărirea nivelului de CO2 poate fi facut prin arderea de propan sau gaz natural sau cel mai simplu prin adaugarea în unul din colțurile serei a unei gramezi de bălegar proaspăt. La sfârșitul acestei faze puieții pot fi plantați în câmp undeva la sfărșit de primăvară început de vară, pe terenuri umezite și bine pregatite, dar cu toate acestea lăstarii puieților sunt suculenți și destui de firavi.

Faza de dezvoltare a mugurilor. În faza dată puieții sunt forțați să dezvolte muguri terminali în timp ce se măresc în calibru, cresc rădăcinile și mugurii pentru altele 3-5 săptămâni. Pueții se udă în exces pentru a elimina azotul din mediul de creștere și apoi se lasă să se usuce până când plantele dau semn de ofilire și asta pentru 12-24 ore. După aceasta se udă cu adaos de fosfor și caliu. Acum plantele pot fi mutate la umbră. La sfărșitul acestei faze plantele sunt bune de plantat în cămp la sfărșitul verii sau începutul toamnei.